Home

Terug naar index <=> Verder naar volgende

Les 8: Bijzonder

“Het raamwerk staat”, vindt Humphry. Op de details van bediening van de versnellingspook na (moet nog rustiger) lukt de beheersing van het voertuig, zoals dat wordt genoemd, al vrij goed. Tijd voor wat aparts, een paar ‘bijzondere verrichtingen’.

Eerst de halve draai, in het Engels de U-turn. Da's vooral goed uitkijken en leren plannen of er ruimte genoeg is om in één draai rechtsomkeer te maken.

Dan twee hellingproeven. De eerste met handrem, de tweede met voetrem. Het kan aan de wagen liggen, maar het gaat nogal gemakkelijk. Vooral goed om me heen kijken, richting aangeven, koppeling laten opkomen tot de wagen trilt, de rem/handrem rustig loslaten en de wagen rijdt kalm omhoog. Wonderlijk!

Tijdens het afremmen moet ik nog een reflex afleren: als ik met mijn linkervoet naar de ontkoppeling ga, wil mijn rechterhand naar de versnellingspook. En dat is helemaal niet altijd nodig. En ik moet dringend aan het theorieboekje beginnen want er lijken ineens allemaal verkeersborden te zijn verschenen langs de weg die ik eerst niet zag!

Ik was moe voor de les maar het ging zo lekker dat het me pas ná de les echt duizelde. En als ik mijn ogen dicht doe, dan denk ik dat ik rijd.