Home

Terug naar index <=> Verder naar volgende

Les 7: Kruipspel

Na het instappen spelen we eerst een soort kruipspel in de straat: in de eerste versnelling optrekken tot de wagen net rijdt, dan koppeling diep indrukken, wachten tot de wagen bijna stilstaat en dan de koppeling laten opkomen zodat die net even ‘pakt’ en de wagen verder laat rijden. De opdracht is om precies het koppelmoment te voelen en om de wagen op bepaalde plaatsen precies stil te laten staan. Vereist timing, en gevoel voor het koppelen.

Op een lange landweg oefenen we het soepel optrekken naar de derde versnelling en dan het vlot afremmen: voet van het gas, voldoende remmen zonder dat we uit de stoelen naar voren komen, koppeling in... die hele coördinatie kan ik nog niet eens goed uitschrijven, merk ik en dat verklaart ook waarom het nog niet vloeiend gaat.

Humphry heeft laatst een boekje voor me meegenomen waarin de praktische kant van het autorijden wordt behandeld: Rijles praktijkboek rijbewijs b door Jan Jasperse, van uitgeverij Den Boer Verkeersmiddelen, 1988. Daarin kan ik van alles ontdekken en een van de eerste dingen die ik nu beter begrijp is de lokatie van de ‘dode hoek’. Ik dacht dat die gevaarlijke blinde vlek ergens bij het achterlicht lag, maar het duidelijke schema in het boekje laat zien dat dit gebied veel meer naast de wagen ligt. Dan begrijp ik ook waarom het niet nodig is om ver over mijn schouder te kijken!